fredag den 26. august 2016

Stiklinger skal have lys

Jeg er ikke helt færdig med at finde ud af hvordan jeg, på en god måde, laver stiklinger.
Men noget tyder på at jeg har taget alvorlig fejl.

Min tanke var at de nye stiklinger, der jo ikke har rødder endnu, ville være dårlige til at optage vandet og at jeg derfor skulle begrænse deres vandbehov. Jeg har pillet de største af bladene af, jeg har sat dem i skygge etc. Men det ser ud til at det er en rigtig dårlig idé.

Helt uvidenskabeligt og tydeligvis med for alt for få data til for alvor at kunne drage en konklusion ser det ud til at de stiklinger jeg sætter i lyset er langt hurtigere til at sætte rødder - og klarer processen bedre.

Det er måske forskelligt fra plante til plante? Jeg leger videre - skriv gerne hvis du har viden, uanset om den er gjort af egne erfaringer eller noget du har læst eller fået fortalt!

onsdag den 24. august 2016

Jordbær

Hvad er mere oplagt end dejlige jordbær på altanen???

Så jeg har bestilt nogle Alpine Alexandria (billigfrø) sammen med nogle andre planter, - bl.a. mine Vinterspinat.
De er blevet plantet (se indlæg fra 4. august). Men de er stadig meget små. Meget!

(Stadigt) meget små jordbærspirer?
I følge denne side skulle det tage omkring 14-21 dage før spirerne kommer frem. Samme side siger at optimal temperatur er mellem 16 og 24 grader. Der er gået 20 dage nu - så der må gerne snart ske lidt mere. Temperaturen er mellem 16 og 24 grader på min altan. Enkelte tidspunkter er temperaturen måske lidt højere. Normalt er der låg på bøtten, - så måske er temperaturen faktisk lige i overkanten??? Jeg hælder lidt til at det her måske er en fiasko. Måske derfor de fleste køber jordbær planter og ikke frø?

I mellemtiden er jeg dog blevet begavet af en ven.

Jordbærtårn med ... tada ... jordbær :)
Jeg har endnu ikke jordbær. men der er blomster. Det er faktisk ikke korrekt. Jeg har haft et som jeg har spist. Det var rødt og på størrelse med well, et lille barns yderste led af lillefingeren eller noget i den stil. Ikke ret stort. Det andet er lige så "stort" men hvidt endnu.

Spinatomplantning

Jeg har nogle dage skullet plante spinat'en om.
I dag fik jeg lyst til at gøre det - og gjorde det. Alt for tidligt. Klokken var 17, solen var bagende, temperaturen på altanen omkring 25 grader. Nok ikke optimalt for en omplantning!

Men de stod lidt tæt de små spinatplanter.

Billede fra i går. Jeg glemte at tage billede før omplantning, - men mon der er sket så meget siden i går?
Jeg ved ikke helt hvordan det gøres smart og jordblanding og alt det. Så jeg lærer undervejs.
Jeg prøvede med lidt leca-sten nederst for at give lidt dræn (der er ikke huller i bunden af kassen) og så lidt planteskolejord.

Leca-dræn
Planteskole jord er lagt over leca-drænet.
Over leca og planteskolejord har jeg lagt en lille klump jord fra Urtegarneriet. Det er noget lettere og mere tørveagtigt end planteskolejorden som er ret tung og vidst holder meget meget meget godt på vandet. Det er jeg ikke helt sikker på jeg ønsker, - så derfor lidt af den anden jord. Og så et lille hul og i med planten.

Lille spinatplante med rod. Roden fortsætter ned i den "jord-klump" jeg har nederst i hånden.
Det var faktisk ikke helt nemt at få planterne til at stå ret op. Men det lykkedes med de fleste.

Omplantet spinatplante
Men ikke helt med alle

Omplantet spinatplante der var svær at få til at stå.

Det hjalp med pladsen i det gamle spinatbed - og i det nye. Men der er stadig lidt (for) trangt i det gamle. Jeg havde troet jeg kunne have flere planter i kassen - men ville ikke (igen) plante dem for tæt.

Det gamle spinatbed - med lidt mere, men stadig for lidt, plads.
Det nye spinatbed har, udover den større plads, en anden fordel, der er ikke så meget direkte sollys og formodentligt også en ganske lille smule køligere.
Det nye spinatbed - på gulvet ved siden af det gamle.
Det betyder bl.a. langt mindre direkte sol.

lørdag den 20. august 2016

Inspiration

Jeg var lige på biblioteket og tænkte at jeg ville tage lidt inspiration med hjem.
Inspiration i bog-form.
Jeg har ingen planer om at læse det hele, - måske ikke engang en eneste af bøgerne. Men jeg har planer om at bladrer igennem bøgerne og lade mig inspirere.

torsdag den 18. august 2016

Formering af ananas salvie

Inspireret af dette indlæg på en munter blog kaldet Plants are the strangest people måtte jeg jo prøve at formere min Ananas Salvie (Salvia Elegans).

Selvom jeg ingen anelse har om hvor de skal stå - hvis det lykkedes!

Bloggen jeg læste hævder at det ikke er svært, at man blot skal klippe (grønne) stiklinger af, pille nogle blade af i bunden (vigtigt - for kun der hvor man har pillet blade af kan der komme rødder) og så putte dem i vand. Bloggen skriver godt nok også at andre gør det på andre (vidst mere autoriserede) måder, - men det her lyder som en måde jeg kan lide. Så...

Min ananas salvie før nedklipning
Detalje af ananas salvie. Jeg udvælger et skud som er: a) Ungt og friskt, b) har blade der kan pilles af (så der kan dannes rødder) og så der stadig er blade tilbage på skudet og naturligvis c) ser sund og frisk ud.

Efter klip - bemærk klippet er lagt så planten tvinges til at dele sig i de to nye skud der er.
Det giver en mere forgrenet og fyldigere plante.
En stikling før den bliver klippet til.
De to nederste bladet er klippet af.
En anden stikling - samme behandling.
O.k. måske ikke verdens bedste dokumentation - men de er skåret ét blad fra på begge sider. Det er svært at se om det til venstre stadig hænger fast eller ej. Det gør det ikke.
Og den sidste - jeg er lidt mere i tvivl om den kommer til at lykkedes.
Men det var topskudet - og det vil være fint at få planten til at forgrene sig lidt.


Og så i vand med de nye stiklinger.

tirsdag den 16. august 2016

Så fik jeg sået kørvel

Der er ved at være godt overfyldt alle steder, - men synes lige jeg ville have denne med.

Albinusfrø skriver: Kørvel er en etårig plante, 30-60 cm, med lyse fjersnitdelte blade – det er bladene, man spiser. Den får smukke hvide kniplinge-lignende skærmblomster, så man kan sagtens dyrke den også til pryd. Den friske kørvel dufter og smager af anis eller lakrids. Ved kogningen forsvinder en del af lakridssmagen og den bliver mindre slik-agtig. og videre Og i august bør man så en ekstra stor portion! Den kørvel, der sås her i sensommeren, vil nemlig ikke nå at gå i blomst inden vinter og den vil derfor stå grøn hele vinteren, så man kan plukke friskt grønt i den kolde periode.

Det kunne jeg da ikke stå for.

Albinusfrø skriver også: Frøene spirer i løbet af et par uger, planten er hurtigvoksende og allerede efter fem-seks uger, kan man begynde at klippe af løvet. Frøene spirer i løbet af et par uger, planten er hurtigvoksende og allerede efter fem-seks uger, kan man begynde at klippe af løvet.

Så det må være det jeg ser frem til. Om et par uger skulle der gerne komme små spirer frem.

Det går jo forrygende med vinterspinaten. Så det kommer det forhåbentligt også til med kørvel.

Frøene er sået direkte i min gamle og lettere svampeplagede jord. Nok ikke optimalt, men det virkede for spinaten.

Ananas mynten i blomst

Bare lige et dejligt billede

Ananas mynte i blomst

torsdag den 11. august 2016

Citron melisse sukker

Når man kun har en altan er der sjældent overflod som havefolket oplever det.
Men .... basilikum har jeg meget af og citron melisse har jeg rigtig meget af.

Så i går sent aftes, - efter det var blevet mørkt, høstede jeg, ved lyset af min mobil, nok ikke så smart igen, citron melisse - og har blendet det med sukker. Det ser flot ud. (Og det gør citron melisse planten også her til morgen :))



Det ser flot ud - og det smager også fint.
I morges prøvede jeg det på havregryn, - det stak lidt af - og gjorde at citron melisse smagen blev temmelig dominerende. Men det smager lækkert.

Jeg har puttet det i en bøtte.

Edit: (16. august) jeg troede faktisk farven ville blive mindre køn. Men i en lukket plastikbeholder holdes farven pænt

tirsdag den 9. august 2016

Trouble in Paradise - part II - sørgemyg

Så er jeg igen blevet angrebet.
Denne gang af sørgemyg.

Beklager at video'en er så ringe. Men de sidste 5 sekunder ligger fokus så nogenlunde og sørgemyggene kan ses.

Edit (10. august): Jeg har læst en del på lektien. Det ser ud til at det er et lille problem (måske pånær for mine spinatfrø, - men det er heldigvis ikke der sørgemyggene er). De kan beskadige rødder, men normalt kan planterne sagtens klare det.
Det skyldes overvanding.

Min konklusion - lad naturen ordne det. Mest fordi jeg vil hade at skulle sprøjte mine krydderurter!

Edit 2 (11. august): Det bliver ved. Jeg har nu pillet de øverste par centimeter jord (undtagen lige ved planterne, - det er nok der det er vigtigst, - men det er ikke til at tage jorden af uden at ødelægge rødder) og lagt ny jord på.

Edit 3: (15. august) efter at have væk godt 4 døgn er der stadig sørgemyg. Antallet er væsentligt reduceret men jeg havde håbet det ville forsvinde med top-dressing.
De er nu stort set alene omkring mine balsam (bibelurt hhv. kamfer balsam). Jeg har åbnet vinduet og lader det være åbent indtil videre. Både dag og nat. Det vil sænke temperaturen, - men jeg vurderer at det ikke er et problem endnu. Det vil skabe træk - hvilket er pointen. Det skulle være noget af det sørgemyg ikke er ret glade for.

Edit 4: (17. august). Nu begynder det for alvor at hjælpe. Der er ganske få sørgemyg tilbage. Jeg tror på at det hjælper og at de snart er væk.
Jeg har endnu ikke vandet kassen - og kapilærdelen - eller hvad man vil kalde de der leca-sten i bunden er ved at være uden vand, hvis man skal tro vandmåleren.


Jorden jeg har taget af står i min forgang (hvor der ikke er andre planter). Jeg tænker den kan stå der til foråret. Så formoder jeg sørgemyg og æg er døde.

torsdag den 4. august 2016

Jordbær

Jeg har sået 16 små bitte Alexandria Alpine jordbær.
Jeg har ikke fået så-jord eller så-kasser endnu. Så det er den samme jord som i resten - og så i en lille slikbøtte.



Edit: I dag (17. august) er der kommet en enkelt meget lille spire frem:


(Bøtten er med låg - men det er lige pillet af for at tage billedet).

Edit 2: Endnu én. I dag 18. august er vi oppe på 2 spirer. Stadig meget meget små.


Såning af spinatfrø

Jeg har i dag sået 18 spinatfrø og vandet godt.
Det er sået i "mit gamle" jord, - ikke noget specielt.
Jeg har vandet ganske meget med en vandforstøver - og derudover er der en smule vand i bunden af leca-stenene kan jeg se på vandmåleren.

Edit: Succes! Det første frø er kommet op.
9. august morgen (4½ døgn efter såning) kom første frø op
Første lille spinatspirer - 4½ døgn efter såning.
Zoomet lidt ind. Spiren er ganske lille.
Edit2: Allerede her til aften 10. august er der drøn på:
Stadig kun ét spirer (ud af 18 frø). Men nu med lidt størrelse. Her 6 døgn efter søning

Edit 3: Her 11 døgn efter er der en del spirer. Jeg var faktisk noget bekymret. De har været alene (dvs. ingen vanding) i godt 4 døgn. Men jeg sørgede for at vande godt inden (med de leca-sten der ligger i bunden af altankassen).

Efter knap 11 døgn. 9 fine spirer (ud af 18 frø).
Edit 4: I dag 18/8 (14 døgn) er der 10 spirer. Det er nok dem der kommer.
Men nu er de så småt ved at lave blade også.

Spinatspirer - nu med blade.